12. oktober 2016
Det handler ikke om at skemasætte de voksnes dag. Det handler heller ikke om at tvinge nogle til noget.
Det handler om øget fokus, om at blive bevidst om de mange muligheder og om at lære af erfaring, hvis arbejdspladserne skal sætte sundhed, motion og trivsel på dagsordenen.
Det er bevist igen og igen: fysisk aktivitet er sundt for både krop og hjerne. Det er sundt for alle aldre. Og det er sundt at integrere fysisk aktivitet som en del af hverdagens program.
Der har, med skolereformen, de seneste år været øget fokus på, at fysisk aktivitet skal være en del af dagligdagen. Hos børnene. Men hvorfor kun hos dem? De voksne har mindst lige så godt af det.
Barn eller voksen: de samme mekanismer
Skoleeleverne har skemasat fysisk bevægelse. Og om fredagen før efterårsferien holder de "Skolernes Motionsdag". Motion styrker de kognitive processer og børns selvværdsfølelse. Det findes der massevis af evidensbaseret forskning, der viser. Hvorfor skulle disse effekter ikke gælde, når børnene ældes og bliver voksne?
Det gør de også! Alligevel skal de voksne ofte finde tiden efter arbejde - og de peger på, at én af de mest dominerende grunde til, at de ikke får dyrket motion, er manglende tid. De bruger tiden på arbejdet.
Både medarbejder og arbejdsplads høster frugterne
Tal fra Idrættens Analyseinstitut viser, at fire ud af ti voksne får tilbudt motion på arbejdspladsen. Hver tredje - ofte dem, der træner i forvejen - benytter sig af det mindst én gang om ugen. De ansatte fremhæver det sociale med kollegerne som motivationen til at træne i arbejdstiden.
Men det er ikke kun socialt og hyggeligt for medarbejderne at få lov at dyrke motion i arbejdstiden - arbejdspladsens bundlinje nyder også godt af det. En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser blandt andet, at for hver 1.000 kroner, en virksomhed investerer i at arbejde struktureret med sundhed, får den 2.300 kroner igen i forhold til højere effektivitet, lavere sygefravær og mere tilfredse medarbejdere.
Det første skridt er ofte det største
Arbejdsdagen er som regel fyldt op uden motion. Så hvor starter man ude på arbejdspladsen?
"Min erfaring er, at ét skridt ad gangen ofte er den bedste start. At man løber sammen på stedet i 3 x 20 sekunder inden frokosten har faktisk effekt. Og lidt motion er meget bedre end ingen motion", fortæller Rikke Line Klockars-Jensen fra Dansk Firmaidrætsforbund, der til dagligt holder foredrag for og hjælper arbejdspladser i gang med at få sundhed og idræt på dagsordenen.
Rikke Line er konceptmageren bag "Arbejdspladsernes Motionsdag", der er en pendant til "Skolernes Motionsdag" - og motionsdagen foregår samme dag:
"Arbejdspladsernes Motionsdag kan være en smagsprøve på - og forhåbentligt startskuddet til - at flere arbejdspladser får øjnene op for motion i arbejdstiden. Det er en mulighed for at få afprøvet motionen - og få syn for sagen: Det giver medarbejderne god energi og grin, de ikke ville have fået af at sidde på kontorstolen eller læsse på lageret", siger Rikke Line.
"Arbejdspladsernes Motionsdag" foregår landet over på den enkelte arbejdsplads fredag den 14. oktober 2016 - det er gratis at deltage, ogtilmelding foregår på www.amdag.dk